Palkitut

Kirjoituskilpailun 2002 tulokset

J.H.Erkon kirjoituskilpailu järjestettiin 46. kerran, ja lajina olivat novellit. Kilpailu on kerännyt nuorten kirjoittajien parhaimmiston vuosi vuoden jälkeen, mutta nyt sen suosio näyttää kääntyneen selvään nousuun. Tällä kertaa Erkon novellikilpailuun osallistui 520 kirjoittajaa, kun kaksi vuotta sitten novellisarjassa luku oli 422 ja vuodentakaisessa runokilpailussa 460. Samalla kun kirjoittajien into tempaa mukaansa, myös heidän taitonsa vakuuttavat. Tänä vuonna kilpailu oli tasainen ja kovatasoinen; kärjen tuntumassa kärkkyi iso joukko hyviä kirjoittajia.

Aihepiireissä ei ole havaittavissa suuria muutoksia. Ajalle ominaiset ilmiöt tulevat ja menevät, mutta parhaissa novelleissa paneudutaan ihmisen sisäiseen maailmaan ja pyritään hahmottamaan henkilösuhteiden hienovarainen verkosto. Tällöin liikutaan novellistiikan omimmalla alueella:
ihminen meitä askarruttaa silloin kun luemme kaunokirjallisuutta.

Olen usein koettanut rohkaista tässä kilpailussa esiin nousseita kirjoittajia vain varovaisesti, jotta he eivät voiton huumassaan kehittäisi itselleen epärealistisia odotuksia. Kaksi vuotta sitten Erkon novellisteille puhuessani olin hyvin pidättynyt ja kehotin kirjoittajia tekemään töitä ankarasti. Se vuosikerta on osoittautunut kuitenkin erinomaiseksi, parhaaksi jossa minä olen saanut olla mukana valitsemassa. Kuudesta palkitusta ja kunniamainitusta on debytoinut tai kustannussopimuksen saanut jo neljä kirjailijaa: Laura Honkasalo, Maria Peura, Markku Pääskynen ja Jani Saxell. Heidän menestyksensä ilahduttaa myös meitä, J.H.Erkon kirjoituskilpailun raatia.

Siksi en tänään halua olla hiukkaakaan skeptinen. Hyvät J.H.Erkon novellikilpailussa palkittavat, uskokaa itseenne, puskekaa itsenne kirjailijoiksi! Teillä on korvaamatonta annettavaa: tarinat joita kukaan muu ei tule kertomaan ellette te kirjoita niitä.

Kilpailussa jaetaan palkinnot seuraavasti:

1. Jussi Valtonen (s. 1974), Helsinki, 2.500 euroa

Vähäeleisen tiiviissä pitkässä novellissaan Jussi Valtonen kertoo nuoren perheenäidin sairastumisesta masennukseen. Yksin jäävän aviomiehen ja isän ahdinko on tavoitettu intensiivisesti ja koskettavasti, rakkautta ja toivoa unohtamatta.

2. Riikka Pelo (s. 1972), Helsinki, 1.700 euroa

Riikka Pelon kolme novellia ovat psykologisesti oivaltavia ja syviä ihmisen sisäisen maailman kuvauksia. Ne liikkuvat paikallisesti laajalla alueella ja aukeavat monella tasolla. Tosi ja fantasia sekoittuvat, kerronta lähestyy paikoin lyyrisyyttä ja tajunnanvirtaa.

3. Jaakko Yli-Juonikas (s. 1976), Turku, 835 euroa

Jaakko Yli-Juonikas kirjoittaa poikkeuksellisen lyhyitä, avoimia novelleja, joissa on henkilökuvia ja tragikoomisia välähdyksiä elämästä. Monet hänen teksteistään ovat kuin aihelmia, joista toisentyyppinen kirjoittaja voisi kehitellä pitkän ja polveilevan elämäntarinan. Huumoria on mukana kosolti.

Kunniamaininnan saavat:

Markus Kalliokivi (s. 1976), Pukkila

Markus Kalliokiven kilpailutyö on suorituksena hallittu, tyylillisesti ja maailmaltaan vanhanaikainen kertomus nuoresta pianistista, joka joutuu muuttamaan maalle sukulaisten nurkkiin. Taiteellisen sielun ja käytännöllisten ihmisten yhteentörmäys johtaa tragediaan.


Mila Kauppinen
(s. 1975), Tampere

Mila Kauppinen on laaja-alainen ja omaääninen kirjoittaja, jonka teemat menevät syvään ja jonka kielessä on kuin ohimennen lausuttua hienoa tihentymää. Hän suosii avointa, fragmentaarista lyhytproosamuotoa. Pisimmissä tarinoissa on lupausta myös romaanimuodon suuntaan.

Mia Surakka (s. 1974), Turku

Runollisella tyylillään Mia Surakka tavoittaa lapsuuden maagisen maailman. Heleiden ja tummien värien vaihtelu loihtii esiin kauneuden ja pelon kokemukset, jotka seuraavat ihmistä läpi koko hänen elämänsä.

Kilpailun raati:

kirjailija, fil.toht. Tero Liukkonen (pj.)
fil.toht. Liisa Enwald
fil.lis. Pirkko Heikkinen (siht.)

Web design Groteski