Palkitut

Kirjoituskilpailun 2001 tulokset

J.H.Erkon kirjoituskilpailu järjestettiin nyt 45. kertaa, ja lajina olivat runot. Jälleen kirjoittajien innostus oli valtava, ja palkintolautakunta sai ilokseen todeta tämänkertaisen kilpailun kovatasoiseksi. Viime vaiheessa käsiteltäväksi seuloutui aikamoinen kasa vahvoja tekstejä, mutta karsintaa oli tehtävä, ja monen monta hyvää kirjoittajaa oli pakko jättää tänään julkistettavien nimien ulkopuolelle. Runoja oli lähetetty joka puolelta maata, joskin etelän kaupungit olivat suhteellisesti runsaammin edustettuina.

Töitä saapui määräaikaan mennessä ilahduttavasti 460 kirjoittajalta. Yhteiskunnan muuttuessa Erkon kilpailu on säilyttänyt suosionsa ja merkityksensä uusien kirjoittajien esiin nostamisessa. Se on kulttuuri-instituutio, jonka perinnettä kelpaa vaalia. Vuosi vuoden jälkeen monet Erkon kilpailussa menestyneet päätyvät kirjailijan uralle. Palkintolautakunta esittää sydämellisen kiitoksen kilpailun mahdollistaneille yhteisöille Suomen Nuorisoseurojen Liitolle, Suomen Nuoriso-opistolle, Mikkelin ammattikorkeakoulun kulttuurin ja nuorisotyön yksikölle ja Sanoma-WSOY:lle.

Moninaiset aihepiirit, erilaiset tyylit ja lähestymistavat olivat tänä vuonna kiinnostavasti esillä. Saimme lukea itsetilityksiä, lastenloruja, yhteiskunnallisia taistelulauluja, herkkiä luontorunoja, filosofioita, mytologioita, röyhkeän rohkeita sanankäänteitä. Kilpailun satoa on vaikea tiivistää muutamaan sanaan, koska eteemme levittäytyi koko tämänhetkinen nuorten kirjoittajien maailma.

Ilmeisenä puutteena voi todeta, että huumorin suhteuttavia äänenpainoja vain harva kirjoittaja osasi käyttää. Leikillisyyden tavoittelu kääntyy niin helposti nokkeluudeksi. Mutta toisaalta huumorin vähyys kilpailutöissä kertoo meille tärkeän sanoman: runous on erityinen kirjoittamisen laji ja viimeisiä suojapaikkoja Kaikenpeittävän vitsikkyyden, hauskuuden ja viihteen vyöryn alla. Sydämessään ihminen kaipaa vakavia sanoja, joiden ääressä hiljentyä, joiden sanomaa syventyä kuuntelemaan.

Jo riittää viihde! Antakaa meille enemmän runoutta.

Hyvät Erkon kilpailussa menestyneet runoilijat, kiitän teitä luottamuksesta sanojen voimaan ja siitä, että olette sitä uskoa voineet jakaa myös lukijoillenne. Toivotan teille jatkossa parhainta menestystä.

Kilpailussa jaetaan palkinnot seuraavasti:

1. Anna-Lotta Helin, Helsinki, 15 000 mk

Kauniilla, kiinteällä kielellään Anna-Lotta Helin kuvaa elämän ja kuoleman muuttuvia suhteita historian ja mytologian syvyyttä vasten. Karuissa talvimaisemissa elää väkevä yhteys maahan ja luontoon; kaupunki on ihmistenkeskisen kohtalonyhteyden näyttämö.

2. Olli Sinivaara, Helsinki, 10 000 mk

Hengästyttävin vyörytyksin Olli Sinivaara herättelee nykyihmistä turtumuksesta tietoisuuteen. Lyhyemmissä kiteytyksissä hän hakee henkilökohtaisia totuuksia yksinäisyyden ja vapauden haaveiden välimailta.

3. Katja Meriluoto, Helsinki, 5 000mk

Katja Meriluodon hidasvireiset runot elävät ja siirtyilevät eri ajoissa ja maisemissa, tutkivat paikkaa sekä minän ja sinän suhdetta. Rytmi soljuu kauniisti, suuret asiat ilmaistaan eleettömästi.

Kunniamaininnan saavat:

Marjo-Hannele Isopahkala, Turku

Isopahkala avaa naisen näkökulmaa miesten maailmaan. Kirjoittaja on ironikko ja anarkisti, jonka verbaali-irrottelu on kaukana kaikesta säyseydestä.

Antti Latvala, Jyväskylä

Vähäeleisen selkeästi Antti Latvala tavoittaa herkkävireisiä sointuja ja kuvia. Omakohtaisella otteellaan hän pyrkii tavoittamaan kokevan minän levottomuuden epävarmuuksien maailmaa vasten.

Manne Tuomenoksa, Tampere

Manne Tuomenoksan monitasoinen runosarja edustaa modernistista ilmaisua, jonka metaforien ja säkeenylitysten liike on paikoin hengästyttävää. Merkitykset aukeavat kielen elementeissä ja tutkivat kieltä.

Kilpailun raati:

kirjailija, fil.toht. Tero Liukkonen (pj)
fil.toht., kirjallisuudentutkija Liisa Enwald
kirjailija, kriitikko Jukka Koskelainen sekä
fil.lis. Pirkko Heikkinen (siht.)

Web design Groteski