Kilpailu

Mikä?

J.H. Erkon kirjoituskilpailu on vuodesta 1957 vuosittain nostanut esiin 6 palkittavaa lahjakasta kirjoittajaa, vuorovuosin lyriikan ja proosan alueelta. Tekstiä on runsaan viidenkymmenen vuoden aikana tullut noin 440 000 sivua 13 000 kirjoittajalta. Kilpailussa on palkittu yhteensä 330 nuorta kirjoittajaa. Heistä keskimäärin kaksi vuosiluokastaan nousee esikoiskirjailijaksi eli ammattikirjailijaksi. Voittajia tulee joka puolelta Suomea. Oman esikoisteoksen julkaisemiseen menee nopeimmilta vain vuosi, yleisimmin kolme vuotta.

Juryssa ovat lähivuosina olleet mm. kirjailija Tero Liukkonen, kirjailija, toimittaja Petri Tamminen, kirjailija, kirjallisuuden tutkija, opettaja ja suomentaja Liisa Enwald, kirjailija, kirjallisuuden tutkija, FT Kirsti Simonsuuri, fil.lis., kriitikko Pirkko Heikkinen, kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen, kirjailija ja kustantannustoimittaja Anne Leinonen, kirjailija ja suomentaja Jukka Koskelainen, kirjailija ja kääntäjä Merja Virolainen, kirjailija Siri Kolu ja runoilija-kirjailija Jouni Tossavainen.

J.H. Erkon kirjoituskilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1957. 1990-luvun puoliväliin kilpailua, samoin kuin Erkon esikoisteoskilpailua, järjestivät yhdessä Sanoma Oy ja Suomen Nuorisoseurat. Sittemmin työnjakoa muutettiin ja Helsingin Sanomien esikoisteospalkinnoksi muuttunut kilpailu jäi Sanoma Oy:n hoidettavaksi ja J.H. Erkon runo- ja novellikilpailun järjestäjänä toimivat nuorisoseurojen lisäksi Mikkelin ammattikorkeakoulu ja Suomen Nuoriso-opisto. Suomen Nuoriso-opisto toimi 2013-2018 vastaavana kilpailun järjestäjänä, ja vuoden 2019 kilpailun järjestelyistä vastaa kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liitto.

Kilpailu tukeutuu kahteen yhteistyökumppaniin ja rahoittajaan, joista ovat viime vuosina olleet Jane ja Aatos Erkon säätiö ja Suomen Nuoriso-opisto Mikkelistä.

Kilpailun historiikki on luettavissa pdf– tai issuu-julkaisuina.

Kenelle?

J.H. Erkon kirjoituskilpailuun voivat osallistua alle 30-vuotiaat kirjoittajat, jotka eivät ole vielä julkaisseet esikoisteostaan. Maamme vanhimpiin kirjoituskilpailun kuuluva Erkon kilpailu etsii tasokkaita uusia tulokkaita.

Lähes säännöllisesti kärkeen sijoittuneista muutama on pian saanut oman esikoisteoksensa julkisuuteen.

Item Title

Kysymyksiä, joita Erkon kirjoituskilpailuun osallistujat tekevät.
Tekstiä päivitetty 14.1.2020

Kysymys: Mitä tarkoittaa lyhytproosa?

Vastaus: Tässä J.H. Erkon kilpailussa sana lyhytproosa tarkoittaa:
1. perinteisiä novelleja
2. niitä lyhyempiä proosatekstejä, joissa kiteytyy jokin idea tai tapahtuma
tai ajatuskulku
3. sarjamainen kokonaisuus, sellainen, jonka kirjoittaja itse kokee proosaksi
4. proosarunoa lähelle tulevat tekstit.On siis syytä olla avoin ja salliva. Perinteinen ja genretietoisuus on hyväksi, mutta myös kokeilu on hyvä! Joskus voiton on vienyt teksti, joka tarkalleen otettuna on katkelma tulevasta romaanista.

Minkä kokoisessa kuoressa tekstit lähetetään?

Vastaus: Laita tekstit mieluimmin A4-kokoiseen kuoreen. Sulje yhteystietosi ja syntymäaikasi A5-kokoiseen kuoreen ja sujauta se isomman kuoren sisään tekstien päälle. Vuodesta 2020 lähtien osallistua voi myös sähköpostitse.

Tyttäreni on 14-vuotias. Voiko hän osallistua?

Vastaus: Tottahan toki! Kilpailussa ei ole alaikärajaa. Yläikäraja on 30 vuotta.

Kysymys: Runojani on julkaistu antologiassa ja lehdessä. Voinko osallistua?

Vastaus: Kyllä voit! Voit, mikäli et ole julkaissut omaa kirjaa.

Kysymys: Mikä on kilpailun tarkoitus?

Vastaus: Haluamme löytää lahjakkaita ja kiinnostavia kirjoittajia, joista kenties kehittyy ammattilaisia. Katsopa aikaisempien voittajien luetteloa. Joka vuosi osallistujista löytyy kirjoittajia, jotka pian julkaisevat esikoisteoksensa. Se on iloinen juttu.

Palkinnot

Palkintosummat ovat 1 000 euroa, 700 euroa ja 500 euroa. Lisäksi jaetaan kunniamainintoja.

Osallistuminen

Toimita tekstilähetyksesi 31.3.2021 klo 23.59 mennessä tällä lomakkeella (avaa linkki).

1.Täytä tietosi lomakkeelle 
Tietojasi ei käytetä tai tallenneta muuhun tarkoitukseen kuin kirjoituskilpailun osallistumisen kirjaamiseksi.

2.Tallenna kilpailutyösi  
– Maksimisivumäärä kilpailutyössä on 15 sivua, mahdolliset kansilehdet lasketaan mukaan
– Yksi runo per sivu. Jos lähetät useita erillisiä runoja, asettele jokainen runo omalle sivulleen. Jos runo jatkuu seuraavalle sivulle, myös toinen sivu lasketaan mukaan sivumäärään. Mikäli tekstisi on esimerkiksi visuaalinen kokonaisuus, josta ei ole erotettavissa yksittäisiä runoja, asettelu on vapaa. Huomaathan, että kaikissa tapauksissa tekstilähetyksen maksimimitta on 15 sivua.
– Sivu tarkoittaa yhtä A4-arkkia
– Fontti, fonttikoko ja riviväli voivat olla mitkä tahansa. Huomioi kuitenkin luettavuus.
– Tiedostomuoto PDF
– Tiedoston nimeksi nimimerkkisi
– Älä merkitse tiedostoon oikeita yhteystietojasi vaan itse keksimäsi nimimerkki ensimmäisen sivun ylälaitaan.  Nimimerkki voi olla mikä tahansa sana/sanoja. Nimimerkin tarkoitus on varmistaa, etteivät raadin jäsenet tiedä kenen töitä lukevat. Nimimerkkejä ei julkaista.
– Ohjeista poikkeavat tekstit hylätään

3. Liitä kilpailutyösi mukaan lomakkeelle 

4. Lähetä lomake, saat automaattisen vahvistuksen sähköpostiisi 

Ongelmatilanteissa voit olla yhteydessä erkonkilpailu@nuorenvoimanliitto.fi.

Palkintojenjako

Palkinnot jaetaan syksyllä 2021.

”Jos joku bibliofiili ottaisi tehtäväkseen kerätä kokoelman, johon sisältyisivät kaikki J.H. Erkon kilpailujen voittajien painosta tulleet teokset, niin syntyisipä mahtava kirjasto. Jos joku ryhtyisi keräämään kaikkien kilpailuun osallistuneiden teoksia, niin syntyisi kahdennenkymmenennen vuosisadan jälkipuolen lähes aukoton Fennica, joka tulee pitkälle vielä nyt elettävään vuosisataan.”

Ministeri Jaakko Numminen J.H. Erkon kilpailun 50-vuotisjuhlassa Mikkelin ammattikorkeakoulun Artium-salissa 28.4.2016

Web design Groteski