Kilpailu

Mikä?

J.H. Erkon kirjoituskilpailu on vuodesta 1957 vuosittain nostanut esiin 6 palkittavaa lahjakasta kirjoittajaa, vuorovuosin lyriikan ja proosan alueelta. Tekstiä on runsaan viidenkymmenen vuoden aikana tullut noin 440 000 sivua 13 000 kirjoittajalta. Kilpailussa on palkittu yhteensä 330 nuorta kirjoittajaa. Heistä keskimäärin kaksi vuosiluokastaan nousee esikoiskirjailijaksi eli ammattikirjailijaksi. Voittajia tulee joka puolelta Suomea. Oman esikoisteoksen julkaisemiseen menee nopeimmilta vain vuosi, yleisimmin kolme vuotta.

Raadissa tekstejä lukee yleensä kaksi kirjailijaa ja yksi kriitikko. Juryssa ovat lähivuosina olleet mm. kirjailija Tero Liukkonen, kirjailija, toimittaja Petri Tamminen, kirjailija, kirjallisuuden tutkija, opettaja ja suomentaja Liisa Enwald, kirjailija, kirjallisuuden tutkija, FT Kirsti Simonsuuri, fil.lis., kriitikko Pirkko Heikkinen, kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen, kirjailija ja kustantannustoimittaja Anne Leinonen, kirjailija ja suomentaja Jukka Koskelainen, kirjailija ja kääntäjä Merja Virolainen, kirjailija Siri Kolu ja runoilija-kirjailija Jouni Tossavainen.

J.H. Erkon kirjoituskilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1957. 1990-luvun puoliväliin kilpailua, samoin kuin Erkon esikoisteoskilpailua, järjestivät yhdessä Sanoma Oy ja Suomen Nuorisoseurat. Sittemmin työnjakoa muutettiin ja Helsingin Sanomien esikoisteospalkinnoksi muuttunut kilpailu jäi Sanoma Oy:n hoidettavaksi ja J.H. Erkon runo- ja novellikilpailun järjestäjänä toimivat nuorisoseurojen lisäksi Mikkelin ammattikorkeakoulu ja Suomen Nuoriso-opisto. Suomen Nuoriso-opisto toimi 2013-2018 vastaavana kilpailun järjestäjänä, ja vuoden 2019 kilpailun järjestelyistä vastaa kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liitto.

Kilpailu tukeutuu lukuisiin yhteistyökumppaneihin ja rahoittajiin, joista tärkeimmät viime vuosina ovat olleet Mikkelin kaupunki, Jane ja Aatos Erkon säätiö, Suomen Nuorisoseurat, Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto ja Alfred Kordelinin säätiö.

Kenelle?

J.H. Erkon kirjoituskilpailuun voivat osallistua alle 30-vuotiaat kirjoittajat, jotka eivät ole vielä julkaisseet esikoisteostaan. Maamme vanhimpiin kirjoituskilpailun kuuluva Erkon kilpailu etsii tasokkaita uusia tulokkaita.

Lähes säännöllisesti kärkeen sijoittuneista muutama on pian saanut oman esikoisteoksensa julkisuuteen.

Item Title

Kysymyksiä, joita Erkon kirjoituskilpailuun osallistujat tekevät.
Vastaajana kilpailun sihteeri ja juryn jäsen Pirkko Heikkinen

Kysymys: Mitä tarkoittaa lyhytproosa?

Vastaus: Tässä J.H. Erkon kilpailussa sana lyhytproosa tarkoittaa:
1. perinteisiä novelleja
2. niitä lyhyempiä proosatekstejä, joissa kiteytyy jokin idea tai tapahtuma
tai ajatuskulku
3. sarjamainen kokonaisuus, sellainen, jonka kirjoittaja itse kokee proosaksi
4. proosarunoa lähelle tulevat tekstit.On siis syytä olla avoin ja salliva. Perinteinen ja genre-
tietoisuus on hyväksi, mutta myös kokeilu on hyvä! Joskus
voiton on vienyt teksti, joka tarkalleen otettuna on
katkelma tulevasta romaanista.Vahvista mieltäsi esim. lukemalla Yrjö Hosiaisluoman
Kirjallisuuden sanakirjaa.Kilpailussa etsitään uusia lahjakkuuksia, joten laita
tekstiä sen verran, että lukijat näkevät mistä sinut
on tehty. Esim. 20 – 40 sivusta alkaa jo nähdä jotain.

Kysymys: Kuinka paljon tekstiä olisi hyvä lähettää?

Vastaus: 20 – 40 sivua tekstiä olisi ihanteellinen määrä. Vähempikin riittää, enemmänkin voi olla. Voit pyrkiä kokoamaan jonkinlaisia kokonaisuuksia, lyriikan sikermiä. Proosassa on hyvä lähettää useita novelleja.

Kysymys: Voinko kirjoittaa yhdelle paperille monia runoja?

Vastaus: Kaikkein mukavin on lukea tekstiä, jossa on yksi runo sivulla
ja vain paperin yhdellä puolella. A4-kokoinen sivu on paras.

Minkä kokoisessa kuoressa tekstit lähetetään?

Vastaus: Laita tekstit mieluimmin A4-kokoiseen kuoreen. Sulje yhteystietosi ja syntymäaikasi A5-kokoiseen kuoreen ja sujauta se isomman kuoren sisään
tekstien päälle.

Tyttäreni on 14-vuotias. Voiko hän osallistua?

Vastaus: Tottahan toki! Kilpailussa ei ole alaikärajaa. Yläikäraja on 30 vuotta.

Kysymys: Runojani on julkaistu antologiassa ja lehdessä. Voinko osallistua?

Vastaus: Kyllä voit! Voit, mikäli et ole julkaissut omaa kirjaa.

Kysymys: Mikä on kilpailun tarkoitus?

Vastaus: Haluamme löytää lahjakkaita ja kiinnostavia kirjoittajia, joista kenties kehittyy ammattilaisia. Katsopa aikaisempien voittajien luetteloa. Joka vuosi osallistujista löytyy kirjoittajia, jotka pian julkaisevat esikoisteoksensa. Se on iloinen juttu.

Palkinnot

Palkintosummat ovat 2 500, 1 700 ja 1 000 euroa. Lisäksi jaetaan kunniamainintoja. Kilpailun juryyn kuuluvat kirjailija Anne Leinonen, kirjailija Erkka Mykkänen ja kriitikko Pirkko Heikkinen. Palkinnot jaetaan toukokuussa 2016.

Osallistuminen

Toimita tekstilähetyksesi viimeistään 31. tammikuuta 2016 osoitteeseen J.H. Erkon kirjoituskilpailu Paukkulantie 22, 50170 Mikkeli. Sulje tekstit isoon kirjekuoreen. Laita niiden mukaan myös pienempi kuori, jonka sisällä ovat nimesi, syntymäaikasi ja yhteystietosi. Merkitse lähettäjäksi itse keksimäsi nimimerkki.

Palkintojenjako

Palkinnot jaetaan Vaasassa lauantaina 28.5.2016 klo 14, valtakunnallisen nuorten teatteritapahtuman Teatriksen yhteydessä. Kaikille avoimessa tilaisuudessa nähdään myös voittajien teksteistä dramatisoitu esitys, jonka toteuttaa Mikkelin Poikateatteri.

”Jos joku bibliofiili ottaisi tehtäväkseen kerätä kokoelman, johon sisältyisivät kaikki J.H. Erkon kilpailujen voittajien painosta tulleet teokset, niin syntyisipä mahtava kirjasto. Jos joku ryhtyisi keräämään kaikkien kilpailuun osallistuneiden teoksia, niin syntyisi kahdennenkymmenennen vuosisadan jälkipuolen lähes aukoton Fennica, joka tulee pitkälle vielä nyt elettävään vuosisataan.”

Ministeri Jaakko Numminen J.H. Erkon kilpailun 50-vuotisjuhlassa Mikkelin ammattikorkeakoulun Artium-salissa 28.4.2016

Web design Groteski